• İletişim
  • aysel@finansoloji.com
finansoloji-logofinansoloji-logofinansoloji-logofinansoloji-logo
  • Hakkımda
  • Kitaplar
  • Eğitimler
  • Danışmanlık
  • Yazılar
  • İletişim

Reel Getiri Nasıl Hesaplanır?

  • Anasayfa
  • Blog
  • Finansoloji Yazıları
  • Reel Getiri Nasıl Hesaplanır?
Yazar Aysel Gündoğdu at 17 Kasım 2020
Kategoriler
  • Finansoloji Yazıları
Etiketler

Yatırımda esas alınması gereken “reel getiri”dir. Bunu bir örnek ile açıklayalım…

Bankaların yıllık mevduat faiz oranının %25 olduğu bir ülkede enflasyon %20 ise yatırımcının elde ettiği gerçek getiri (reel getiri) ne olacaktır?

                              1+ Nominal Getiri (Banka Faiz Oranı)

1+ Reel Getiri = ———————————————–

                                                1+ Enflasyon Oranı

Bu formüle göre hesaplama yaparsak;

1+ R = 1,25 / 1,20

1+R = 1.042

R= 0.042 = %4,2 olacaktır.

Örnekte de görüldüğü üzere %25’ten bankaya yatırdığımız faiz oranı enflasyon hesaba katılmadığında oldukça cazip görünmektedir. Buna karşın, enflasyon sebebi ile yatırımcının aslında getirisi %4,2’de kalmaktadır.

Bu noktadan hareketle, tasarrufunu evde, cüzdanında ya da vadesiz mevduatta tutan, yani hiçbir yatırımda değerlendirmeyen yatırımcılar enflasyondan negatif etkilenmektedirler. %20 enflasyon olan bir ekonomide 100.000 TL biriktiren bir yatırımcının tasarrufunun alım gücü de %20 düşmektedir.

Özetle, yatırımcılar tasarruflarını enflasyona karşı korumalıdır.

Finansal okuryazarlık konusundaki çalışmalarıma kısa videolar ile temel ekonomik kavramları açıklama faaliyetini de ekledim. Profesyonelce olmasa da kendimce ekonomik ve finansal kavramları 1-2 dakikada açıklamaya çalışıyorum.

Aşağıda reel getiriyi anlattığım videonun linki de burada…

https://www.youtube.com/watch?v=LknKwFj-VDE

Negatif Getiri Nedir?

Ekonomilerde bazen negatif getiri durumuna rastlanabilir. Negatif getiri, yatırım araçlarından sağlanan getirinin enflasyonun altında kalmasıdır. Yani, yatırımcı yatırım araçlarında tasarrufunu değerlendirse bile, enflasyona karşı tasarrufunun değerini koruyamamaktadır.  Enflasyon ile faiz arasındaki makas 2009 yılından sonra iyice daralmıştır. Bu durumda bireyler, TL varlıklardan memnun kalmayarak dövize yönelirler.

Ulusal parada negatif getiriye maruz kalan tasarruf sahipleri, ulusal para yerine yabancı paralara yatırım yapmaya eğilimli olurlar. Bu durum ülkemizde Dolar ve Euro gibi konvertibl dövizlere olan talebi arttırır. 2002 yılında eşitlenen döviz ve TL mevduat oranları, 2018’de yaşanan kur şokları sonucu yeniden eşitlenme noktasına geldi. 2020 itibari ile de %50’yi geçmiş durumdadır. 

Benzer yazılar

16 Ocak 2021

Borsaya temettü için yatırım yapmak ne demektir?


Devamını
27 Aralık 2020

Hayatını gözden geçirerek tasarrufa ilk adımı at!


Devamını
13 Aralık 2020

Faizler yükseldiğinde yatırımlar neden daralır?


Devamını
30 Kasım 2020

Borsada hissenin güvenilirliğini nasıl anlarım?


Devamını

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son yazılar

  • Borsaya temettü için yatırım yapmak ne demektir? 16 Ocak 2021
  • Hayatını gözden geçirerek tasarrufa ilk adımı at! 27 Aralık 2020
  • Faizler yükseldiğinde yatırımlar neden daralır? 13 Aralık 2020
  • Borsada hissenin güvenilirliğini nasıl anlarım? 30 Kasım 2020
  • Reel Getiri Nasıl Hesaplanır? 17 Kasım 2020

Son yorumlar

  • 11 Ağustos 2021

    onur yazdı Temel Finansal Bilgi Ölçme Testi

  • 6 Mayıs 2021

    Selahattin BEKTAŞ yazdı Borsaya temettü için yatırım yapmak ne demektir?

  • 25 Nisan 2021

    burak yazdı Her ay bir çeyrek altın alıp evde saklıyorum, bu tasarruf şeklimin olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?

  • 30 Aralık 2020

    Seda Özden yazdı Orta direk neden tasarruf edemiyor?

  • 30 Kasım 2020

    AYDIN ÖZDEMİR yazdı Dünyanın Sekizinci Harikası: Bileşik Faiz

Finansoloji
Anasayfa | Hakkımda | Eğitimler | Danışmanlık | Yazılar | İletişim
KVKKK | Mesafeli Satış Sözleşmesi | İptal İade Koşullar | İletişim Bilgileri

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
© 2021 Finansoloji. All Rights Reserved.