Temel Finansal Bilgi Ölçme Testi

Aşağıdaki 25 soruyu cevaplamaya çalışın, cevaplar sayfanın sonundadır. Bakmadan yapmanız gerçek sonuca ulaşmanızı sağlar. 

1. Mevduat hesabınıza verilen faiz oranı %18 iken enflasyon oranı %20 ise; bir yıl sonra bugünkü bir üründen ne kadar satın alabilirsiniz?
a. Bugünden fazla
b. Bugün ile aynı
c. Bugünden az
d. Bilmiyorum

2. Tahviller, hisse senetlerinden daha risklidir.
a) Doğru
b) Yanlış
c) Bilmiyorum

3. 10,20 yıl gibi uzunca bir zaman diliminde normal şartlar altında aşağıdaki varlıklardan hangisi genellikle daha çok getiri sağlar?
a) Tasarruf Hesabı (Mevduat)
b) Hisse senetleri
c) Tahviller
d) Bilmiyorum

4. Zaman içerisinde en yüksek dalgalanmayı hangi varlık gösterir?
a) Tasarruf Hesabı (Mevduat)
b) Hisse senetleri
c) Tahviller
d) Bilmiyorum

5. Bir yatırımcı birikimini farklı varlıklara yatırırsa, kaybetme riski ne olur?
a) Çıkar
b) Düşer
c) Aynı kalır
d) Bilmiyorum

6. Hisse ağırlıklı yatırım fonu tercih edilirse, başlangıçta yatırdığım 10.000 TL bir süre sonra 10.000 TL’nin altına düşebilir.
a) Doğru
b) Yanlış
c) Bilmiyorum

7. Yatırım fonu demek, içerisinde birden fazla yatırım aracının bulunduğu bir sepet demektir.
a) Doğru
b) Yanlış
c) Bilmiyorum

8. Bankalardan aldığımız kredilerde vade uzadıkça kredinin maliyeti artar.
a) Doğru
b) Yanlış
c) Bilmiyorum

9. Risk almak istemeyen bir yatırımcı için aşağıdakilerden hangi seçenek daha doğru olacaktır?
a) Hisse senedi – Döviz – Altın
b) Hisse senedi – Tahvil – Mevduat
c) Altın – Tahvil -Yatırım Fonu
d) Yatırım Fonu -Altın -Hisse senedi
e) Yatırım Fonu -Mevduat – Tahvil
f) Bilmiyorum

10. Riski seven ve yüksek getiri bekleyen bir yatırımcı için aşağıdakilerden hangi seçenek daha doğru olacaktır?
a) Hisse senedi – Döviz – Altın
b) Hisse senedi – Tahvil – Mevduat
c) Altın – Tahvil -Yatırım Fonu
d) Yatırım Fonu -Altın -Hisse senedi
e) Yatırım Fonu -Mevduat – Tahvil
f) Bilmiyorum

11. Borsa İstanbul’da kayıtlı bir şirketin hissesinden 100 adet aldınız. Bu şirketin;
a) Borçlusu olurum
b) Alacaklısı olurum
c) Ortağı olurum.
d) Bilmiyorum

12. 100.000 TL birikiminiz var. Riski dağıtarak yatırım yapmak için en iyi seçenek aşağıdakilerden hangisidir?
a) Hepsini altına yatırırım
b) Hepsini dövize yatırırım
c) Yarısını dövize yarısını mevduata yatırırım
d) 1/3 mevduata, 1/3 dövize ve 1/3 altına
e) Bilmiyorum

13. Bir işletmenin ihraç ettiği tahvile yatırım yaptığınızda;
a) Borçlusu olurum
b) Alacaklısı olurum
c) Ortağı olurum.
d) Bilmiyorum

14. Aşağıdaki finansal ürünlerden hangisi en riskli olanıdır?
a) Döviz
b) Altın
c) Hisse Senedi
d) Mevduat
e) Tahvil/bono
f) Bilmiyorum

15. Enflasyon olduğu bir ortamda bugün elimdeki 10.000 TL’yi arkadaşıma borç verdim. 3 ay sonra aynı tutarı geri vereceğini söyledi.
a) Zarardayım
b) Kardayım
c) Farketmez yine 10.000 TL sonuçta
d) Bilmiyorum

16. Bankada 10.000 TL birikiminiz bulunmakta ve yıllık mevduat faiz oranı da 20%. Eğer paranızı 3 yıl boyunca bu hesapta değerlendirmek isterseniz, 3 yıl sonunda hesabınızda ne kadar para olur?
a) 12.000 TL
b) 12.000 TL’den az
c) 12.000 TL’den çok
d) Bilmiyorum

17. Aşağıdakilerden hangi seçenek enflasyonu en iyi tanımlar?
a) Zam
b) Fiyat artışı
c) Fiyatlar genel seviyesindeki artış
d) Fiyatlar genel seviyesindeki sürekli artış
e) Bilmiyorum

18. Faiz oranları düşerse tahvil fiyatları ne olur?
a) Düşer
b) Yükselir
c) Aynı Kalır
d) Bilmiyorum

19. Bir hisse senedine yatırım yapmak, hisse senedi yatırım fonu almaktan daha az risklidir.
a) Doğru
b) Yanlış
c) Bilmiyorum
20. Reel getiri nedir?
a) Yatırımın dönem sonunda sağladığı getiri
b) Enflasyondan arındırılmış getiri
c) Nominal getiri
d) Bilmiyorum

21. Negatif getiri nedir?
a) Nominal getirinin enflasyonu aşması
b) Enflasyonun nominal getiriyi aşması
c) Bilmiyorum

22. Bireysel emeklilik sisteminden emekli olmak için gerekli olan şartlar nelerdir?
a) 56 yaşını doldurmuş olmak
b) En az 10 yıl sistemde kalmış olmak
c) En az 10 sistemde kalmış ve 56 yaşını doldurmuş olmak
d) Bilmiyorum

23. Hisse senedi alıp satmak için ne yapmak gerekir?
a) Borsa İstanbul’da hesap açmak gerekir.
b) Aracı kurumlarda hesap açmak gerekir.
c) Bankalardan hesap açmak gerekir.
d) Bilmiyorum

24. Bireysel emeklilik sisteminden erken çıkarsak;
a) Kesinti yapılır
b) Kesinti yapılmaz
c) Bilmiyorum

25. Bankalardaki birikimlerin belirlenen kısmı garanti altındadır.
a) Doğru
b) Yanlış
c) Bilmiyorum

Anket cevapları

  1. C
  2. B
  3. B
  4. B
  5. B
  6. A
  7. A
  8. A
  9. E
  10. A
  11. C
  12. D
  13. B
  14. C
  15. A
  16. C
  17. D
  18. B
  19. B
  20. B
  21. B
  22. C
  23. B
  24. A
  25. A
12 cevaplar
  1. Orhan Aksoy says:

    1-C
    2-B
    3-B
    4-B
    5-B
    6-A
    7-A
    8-B
    9-E
    10-A
    11-C
    12-D
    13-B
    14-C
    15-A
    16-C
    17-D
    18-B
    19-B
    20-B
    21-B
    22-C
    23-B
    24-A
    25-A

    Cevapla
  2. Murat says:

    Merhaba hocam soru 23’ te iki doğru cevap var sanki, hem aracı kurum da hem de bankalar da hesap açabiliriz diye biliyorum 🙂

    Cevapla
    • Volkan KÖSE says:

      Hocam şöyle bir mantık yürüttüm. Bankada açtığımızda aslında açtığımız yer bankanın sahip olduğu aracı kurum gibi düşünmek gerek.

      Cevapla
  3. Emre Dincoll says:

    Yanlış yaptıklarım:
    14)b => altın fiyatı hem ons fiyatı hem de dövize bağlı olarak değişiyor, hisse senedinden daha riskli olarak düşündüm.
    17)c
    23)b

    Cevapla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir